По думите му държавите се намират в критичен момент за

...
 По думите му държавите се намират в критичен момент за
Коментари Харесай

Столтенберг: Складовете на НАТО са празни frognews.bg

 

По думите му страните се намират в " сериозен миг " за своята сигурност - конкуренцията сред великите сили се ускорява, полезностите и демокрациите са под напън, а съветският президент Владимир Путин е върнал войната в Европа. 

След Студената война всички се надявахме – и работихме за – по-мирни връзки с Русия. Постепенно тези очаквания изчезнаха, заради модела на нападателно държание на президента Путин - в Грузия, Алепо, Крим и Донбас. Пълномащабното навлизане в Украйна разруши всички останали илюзии за градивно съдействие с Русия. Намираме се в повратна точка за историята. Това, което вършим или не вършим в този момент, ще дефинира нашата сигурност за десетилетия напред ", уточни Столтенберг и изброи три съществени целта пред страните. 

На първо място това е продължение на поддръжката по отношение на Украйна. 

" Всички желаеме тази война да свърши. Но обективен мир не може да бъде заледяване на спора и приемане на договорка, подбудена от Русия. НАТО не е страна в спора, само че ние поддържаме Украйна в нейното право на самозащита, право, което в действителност е залегнало в Хартата на Организация на обединените нации ", добави Столтенберг. 

На второ място генералният секретар на Алианса уточни, че е належащо пактът да укрепи личната си защита. 

" След цялостното навлизане на Русия в Украйна,

всеки схваща доста по-добре за какво се нуждаем от мощна отбрана. Не е да предизвикваме спор, а да запазим мира и да защитим нашия разцвет. Това коства пари. Така че чакам водачите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс идващия месец да се спогодят за нов ангажимент за вложения в защитата, с най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита ", съобщи Столтенберг. 

По думите му НАТО се нуждае още от по-стабилна отбранителна промишленост.

" Нашите ресурси от оръжия и муниции са изчерпани и би трябвало да бъдат попълнени освен в Германия, само че и в доста страни в НАТО. Миналата седмица имах привилегията да вземам участие в продуктивна среща с представители на отбранителната промишленост.

Обсъдихме по какъв начин най-добре да увеличим производството, да осигурим веригите за доставки и да премахнем бариерите пред нашето съдействие. Това е от основно значение, с цел да поддържаме поддръжката си за Украйна и да подсигуряваме нашата лична отбрана ", добави той. 

Третият приоритет пред пакта по думите на Столтенберг е потребността да се приключи зависимостта от властнически режими. 

" Знаете, че преди не толкоз доста месеци мнозина имаха вяра, че пазаруването на газ от Русия е чисто търговски въпрос, единствено с цел да научат по сложния метод, че това също визира нашата сигурност. Следователно това беше и политическо решение. Германия и Европейски Съюз поставиха впечатляващи старания за диверсификация на енергийните доставки. Но не би трябвало да вършим същата неточност още веднъж с други властнически режими, не на последно място с Китай. Китай не е наш съперник и ние ще продължим да търгуваме и да се ангажираме с Китай. Но в това време би трябвало да заобикаляме зависимости, които ни вършат уязвими. Не би трябвало да разчитаме напълно на Китай за сериозни първични материали и артикули. Не би трябвало да изнасяме технологии, които могат да бъдат употребявани против нас, или да губим надзор върху сериозна инфраструктура, като 5G мрежи ", безапелационен бе Столтенберг. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР